Select Page

IZDELAVA DRAŽGOŠKEGA KRUHKA –  1 . razredi OŠ

ČAS: november 2012

NOSILEC: Učiteljici gospodinjskega pouka: Hudobivnik, Pavlin s pomočniki

(učenke in učenci izbirnega predmeta Načini priprave hrane- NPH), razredničarke in  drugi  učitelj v razredu

TSZ je bil 16. 11. 2012. V okviru tega  projekta smo se na naši šoli

(OŠ Simona Jenka Kranj) odločili, da bi medu dali tudi umetniški predznak. Za vse učenke in učence prvih razredov smo organizirali pripravo in izdelavo dražgoškega kruhka.

Dražgoški kruhek je zaradi lepote in umetelnosti praznična jed. Je največkrat v obliki srca in je slovenski izdelek.

Zgodovina izdelave sega v 19. stoletje. Umetnost izdelave se  prenaša iz roda v rod prednikov gospe Marije Jelenc,  poznane kot

»Dobretove mame« iz Dražgoš.

Ohranjena je prvotna receptura, oblika in okrasje z narodnimi motivi. Ti so lahko planika, nagelj, travniška roža, pšenični klas, grozdje.

Sama zamisel in oblikovanje kruhka iz medenega testa nudi veliko veselje vsem, ki radi oblikujemo s prsti, predvsem, če delamo s srcem in z mislijo na človeka, ki mu bo izdelek namenjen.

Učence in učenke  1. razredov smo pozvali, da podarijo kruhek svojim staršem, ki jih imajo radi. Dobili so tudi recepturo in opis postopka izdelave, tako da bodo lahko poizkusili kaj podobnega tudi doma.

Prvošolčki so bili zelo ustvarjalni. Delali so s srcem in njihova ustvarjalnost je presenetila tudi mene, ki sem kot učiteljica gospodinjskega pouka, predajala znanje. Kljub enotnim navodilom je bil vsak kruhek nekaj posebnega. Vsak otrok je  dal v oblikovanje  srca del sebe.

Pri delu z najmlajšimi na naši šoli smo uživali vsi, ki smo sodelovali pri projektu.

 

Brez razrednih učiteljic  pa tudi ni šlo. Sodelovale so  in naredile  svoj kruhek.

Vsem se zahvaljujem za pomoč in podporo, da  smo iz prvotne ideje naredili nekaj več.

Preko dela smo uspeli povezati mlajše in starejše učence naše šole. Ta vez je bila pristna in srčna. Družili smo se  približno tri šolske ure in že so se stkala  prijateljstva med otroci različnih starosti.

Namen in cilj je bil izdelava dražgoškega kruhka , dobili pa smo veliko več. S tem smo pokazali , da smo res  Unescova šola , kjer se poudarjajo take vrednote – sodelovanje, ustvarjanje, pomoč nekomu.  Ti dnevi nam bodo ostali še dolgo v lepem spominu. Nekaj utrinkov z delavnic si lahko ogledate na slikah in na naših spletnih  straneh podružnic.

Zapisala: Irena Hudobivnik