Select Page

Tradicionalni slovenski zajtrk je vseslovenski projekt v vrtcih in OŠ.

Tradicionalni slovenski zajtrk je vseslovenski projekt v vrtcih in OŠ, ki spodbuja zavedanje o pomenu samooskrbe s hrano, dejavnostih domače predelave in pridelave. Ozavešča   javnost o pomenu kmetijstva in čebelarstva, pomenu pravilne in zdrave prehrane, pomenu gibanja in ohranjanja čistega okolja.

Tretji petek v novembru je tudi DAN SLOVENSKE HRANE. S tem želimo podpreti domačo proizvodnjo in s tem tudi nova delovna mesta, skrajšati transportne poti živil in se odločati o lokalni hrani, ki je bolj zdrava. Hrana iz lokalnega okolja je sezonsko dostopnejša, ima več vitaminov in višjo hranilno vrednost. Ta dan boste učenke in učenci , otroci iz vrtca , dobili za malico lokalno pridelana živila . Pri urah oddelčne skupnosti boste cel mesec november govorili o lokalnih živilih, ki  jih boste dobili za zajtrk.

V  tej smeri  bomo cel mesec november posvetili  cilju projekta.  Spremljajte naše delo na  naši šolski spletni strani.

Našim lokalnim dobaviteljem  živil se zahvaljujemo za pomoč pri  izvedbi Tradicionalnega slovenskega zajtrka.

Danes , v petek, 20.11.2015 je dan namenjen projektu Tradicionalni slovenski zajtrk, v okviru Dneva slovenske hrane. Poudarek dajemo lokalno pridelani hrani in kratkim verigam, ki našemu živilu, ki ga zaužijemo, skrajšamo kilometre poti. Ta dan boste dobili za zajtrk črn kruh, maslo, med, mleko in jabolko. Poiskali smo  lokalne dobavitelje, ki so nam omogočili , da izpeljemo ta projekt.

Izmed živil bi  podrobno opisali med.

Zakaj ga uživati?

Med ugodno vpliva na rast in razvoj otrok, na rast kosti in zobovja ter na prebavo. Je tudi naravno sladilo.

Med je pomemben vir energije, ki je mišicam lahko hitro na voljo, bogat s številnimi hranljivimi snovmi, minerali, vitamini in antioksidanti, ki jih v večjih količinah potrebujejo športniki.

Pomembni v prehrani so tudi kot dodatek drugi čebelji pridelki.

To so:
a.) propolis- lajšanje prehladnih obolenj, zdravljenje vnetij sluznic ustne votline, grla, kože…
b.) cvetni prah- za okrevanje po hudih operacijah, za starostno oslabel organizem, …
c.) matični mleček- za zdravljenje slabotnih otrok in mladostnikov z upočasnjenim razvojem
d.) vosek- kot strd za žvečenje , za zdravljenje ustnic, ustne votline, požiralnika in želodca
e.) apitoksin- čebelji strup- za zdravljenje hujših bolečin pri artritisu, pri multipli sklerozi in proti vsem revmatičnim obolenjem

 

ZAKAJ UŽIVATI MED SLOVENSKIIH ČEBELARJEV?

  • ker so kakovostni in varni
  • ker izvirajo iz okolja, v katerem živimo
  • ker čebelarji zagotavljajo sledljivost
  • ker je opraševanje pomembno za ohranjanje naše naravne pestrosti

 

K OHRANITVI ČEBEL LAHKO PRISPEVAMO TUDI SAMI

Zavedamo se pomembnosti čebel za naše okolje
Zmanjšajmo uporabo za čebele škodljivih škropiv
Na svoje vrtove uvajajmo ekološko pridelavo
Skrbimo za ohranjanje čistega okolja in čistih voda
Sadimo medovite rastline in medovita drevesa, ki so nenadomestljiv vir paše za čebele
Za tvoje dobro delo ti bodo čebele hvaležno vračale z dobrotami iz čebeljega panja, še naprej pa bodo pridno skrbele tudi za opraševanje rastlin.

Irena Hudobivnik