Select Page

Pri učencu petega razreda Roku Smoleju je gorela tiha želja, da bi se šole v naravi lahko udeležil.

Vsako leto se v začetku februarja odpravimo v šolo v naravi, ki jo zadnjih nekaj let izvajamo na Krvavcu. Pri učencu petega razreda Roku Smoleju je gorela tiha želja, da bi se šole v naravi lahko udeležil. Rok je namreč učenec s cerebralno paralizo in njegovo gibanje je zelo omejeno. Če želi smučati za to uporablja poseben stol s kratkimi smučmi, ki se mu reče BISKI. Za vožnjo s tem stolom Rok potrebuje izkušenega smučarja, ki ta stol vodi in še enega spremljevalca, ki skrbi za varnost in pomaga pri vožnji  z vlečnicami oziroma sedežnicami.

Rokovi starši so nekaj mesecev prej, ko se je bilo treba odločiti in prijaviti, slišali, da hodim na zimovanje z osebami, ki imajo cerebralno paralizo in da seveda znam  voziti BISKI. Rok in njegovi starši so želeli, da odide v šolo v naravi, zato so me vprašali če bi bil za to, da z Rokom smučam. Takoj sem bil za. Dogovorili in sposodili so si BISKI od Gorenjskega društva za cerebralno paralizo Sonček. Sledil je še dogovor z vodstvom šole.

Z osebami s cerebralno paralizo hodim na zimovanja že vsaj deset let. Ponavadi zimovanje izvedemo med zimskimi počitnicami, saj imajo mladi takrat počitnice starejši pa vzamejo dopust. Čeprav gre vse na račun mojega prostega časa, se zimovanja vedno z veseljem udeležim. Nekateri celo leto čakajo samo na ta teden zimovanja, ko nekaj nadebudnih smučarjev  z njimi smuča oziroma jim pomaga pri spuščanju z zasneženih strmin. Zato mi je v toliko večje zadovoljstvo, ko vidim presrečne in hvaležne obraze, ki med sezono nimajo časa ali nimajo spremljevalca, ki bi z njimi odšel smučat.

In tako sva od 10. 2. do 14. 2. 2014, z Rokom preživela čudovitih pet dni, skupaj s spremljevalcem Christianom, ki Roka spremlja tudi v šoli. Rok hvala ti za čudovito izkušnjo. Z vsako osebo s CP je drugače, pa vseeno edinstveno. Upam, da ti bo ostala šola v naravi v lepem spominu tudi v kasnejših letih. Ostani tak kot si in ne obupuj. Sposoben si  veliko več, kot si lahko misliš. In če boš kdaj želel iti smučat, mi samo povej. Z veseljem bom šel s tabo.

 

                                                                                              Robert Kukovič  prof. športa

 RokSmucanje

Tudi Rok je napisal svoje vtise. Komentar pa mislim, da ni potreben.

ŠOLA V NARAVI

Februarja smo se s šolo odpravili na tabor. Šli smo na smučanje na Krvavec. Zelo sem se veselil.  Ko smo prišli na Krvavec, smo se nastanili po sobah, potem pa takoj na smučanje. Sam smučam z bi-skijem (to je prilagojen stol s smučmi), vodi pa me spremljevalec. Tokrat me je imel učitelj Robi, poleg pa je smučal tudi moj spremljevalec Christian, saj morata biti za varnost dva spremljevalca. Z njim sem zelo užival, saj sva hitro smučala. Šla sva tudi v snežni park. Parkrat sva tudi padla, vendar sem ob tem tudi užival. Učitelj Robi je res super, saj je z mano zelo dobro smučal. Če bi imel možnost, bi šolo v naravi takoj ponovil.

 

ROK SMOLEJ 5.B