Select Page

Poročilo o kulturnem dnevu – 6. razred

V četrtek, 22. 10. 2015, smo imeli učenci 6.a razreda kulturni dan z naslovom Po Jenkovi poti.

Ob 7.30 smo se zbrali pred šolo. Usedli smo se v avtobus in se odpeljali na Podrečo skozi Kranj in mimo vasi: Drulovka, Breg, Jama, Mavčiče in Praše. Ustavili smo se na Podreči, kjer je Jenko preživel prva 4 leta življenja kot nezakonski otrok. Na mestu, kjer je nekoč stala njegova rojstna hiša, smo si ogledali spomenik in ob njem prižgali svečo. Tam je sošolec Matej recitiral Jenkovo pesem Na Sorškem polju. Nato smo se odpeljali v Praše. Po klancu smo se sprehodili do prostora, kjer je nekoč stala hiša, ki jo je Jenkov oče podedoval in kamor se je Jenkova družina preselila. Učiteljica nam je povedala nekaj zanimivih stvari. Tam smo videli tudi laboda. Odpeljali smo se v Kranj.

Tam sta se nam pridružila še dva sošolca in z nami nadaljevala pot. Ustavili smo se pred Prešernovim gledališčem in se ustavili pred Jenkovo in Prešernovo hišo. Spominski plošči nas opomnita, da sta tu pesnika preživela zadnja leta svojega življenja. Šli smo še v Prešernov gaj in na Jenkovem in Prešernovem grobu prižgali svečki. Pri obeh smo imeli tudi minuto molka. Sošolka Eva je recitirala Jenkovo pesem Gori, nato pa smo se vrnili v šolo.

Pojedli smo malico in se razdelili v 5 skupin. Vsaka skupina je dobila svojo nalogo. Mi smo morali sestaviti to poročilo. Rešili smo tudi učni list.

Skupino smo sestavljali: Gašper – vodja, Vito – zapisovalec, Nik – poročevalec, Matija in Jakob – člana.

 

Simon Jenko

Šli smo na Jenkovo razstavo,
malo za zabavo,
a zabave ni bilo,
ker strogo je bilo.

Svečke smo prižgali
in Simona Jenka spoznali.

Simon Jenko nezakonski otrok je bil,
siromašnim staršem se je rodil.
Na Podreči je srečen bil,
v Prašah se otožen je zbudil.

Srečen ni bil več,
zato je hotel preč.

Vsaka krivica ga bolela je,
zanj samota bila rešitev je.
Vsak dan osamljen bil je,
v naravi sam rad sedel je.

Sestavile: Sara, Maša M., Maša K. P., Tinkara, Špela, Pia, 6.a