Select Page

Kulturni dan na šoli center.

V okviru projekta »Sistemski pristop k medvrstniškemu nasilju v VIZ – vzorčni model in smernice (krajše NasVIZ) smo 27. 11. 2015 na šoli Center imeli kulturni dan. Poimenovali smo ga Lepa beseda in nasmeh najdeta pot do vsakega srca. Poleg učencev in učiteljev so se dneva udeležili tudi naši partnerji iz Inštituta za kriminologijo pri Pravni fakulteti, predstavnici Mestne občine in predstavnik Norveškega partnerja iz The European Wergeland Centra gospod Øystein Sassebo Bryhni.
Kulturnemu dnevu so dodali poseben pečat tudi naši gostje, učenci iz OŠ Čakovec in mladi iz CIRIUS-a Kamnik (Center za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje Kamnik). Pravzaprav niso bili le naši gostje, ampak so se pomešali med naše učence in dan preživeli v sodelovanju in učenju drug od drugega.
Kulturni dan tudi zato, ker želimo učence učiti strpnosti in jim pokazati kako je, če se znajdeš v primežu vrstniškega nasilja tudi preko različnih medijev, kot npr. filma, knjige, glasbe, plasa. Tako so sedmošolci za domače branje prebirali knjigo s tematiko vrstniškega nasilja Solze so za luzerje. Na kulturni dan pa jih je obiskala pisateljica knjige Neli Kodrič Filipić in se z njimi pogovarjala. Učenci so risali na majice svoj »Osebni ščit«. Znak, opomnik, na katerega bodo pomislili, da se bodo počutili varno. Nekateri razredi so imeli delavnice z mentoricami Društva za nenasilno komunikacijo. S taborniki so pletli zapestnice prijateljstva, pisali opomnike proti nasilju in jih izobesili v avli, delali so kanapeje z lepimi mislimi, izdelovali dražgške srčke, igrali šah, s katerim urijo samokontrolo, delali gozd čustev iz žice, pisali na temo prijateljstva, prevajali izvirno otroško literaturo, risali grafite, se pogovarjali z mladimi iz CIRIUSA kakšno je življenje gibalno oviranega vrstnika. Naša kolegica je skupaj s kolegico iz Čakovca izpeljala plesno delavnico, potekala je IMPRO liga. Vsak je lahko zase našel področje ali aktivnost, kjer se počuti dobro, je uspešen in to lahko tudi izrazi.

IMG_6568Jq0PeIaq9BfN4rd73ZiZjeDPJrqmLfYYWlGoYzgGe14,BhaLouuFg61Z8kJBN1DWwtN87bgM24bahW1kNI6wcYg

Osrednja prireditev pa je bila res kulturna poslastica. Otvorili smo fotografsko razstavo mladostnika Aleksandra Zariča iz CIRIUSA. Otvoritev je bila pospremljena s kulturnim programom, ki ga je začinil naš šolski ansambel. Eden od namenov kulturnega dogodka – fotografske razstave je tudi pokazati, da lahko ovire in težave, na katere naletimo v življenju lažje premagamo in naredimo nekaj za svojo lastno vrednost tudi s pomočjo umetnosti.

IMG_6611IMG_6595

Dogajanje je bilo pestro. Predvsem pa živahno in sodelovalno. Učenci so nam pokazali, da znajo sodelovati, znajo biti strpni drug do drugega, kar je bilo v danih pogojih, ki jih imamo na šoli Center nujno, in, da sprejemajo različnost med vrstniki, če jim le damo možnost in jim zaupamo. Znajo se vživeti, znajo biti podporni. Vse to pa so lahko pokazali tudi zaradi vključenosti učiteljev šole, ki so bili pomemben del dneva in dogajanja.

2rKx1eMSkSHu0MlYwZVUzSX0bjvMf7I8bWwhLg120V8,ksUA74FA1fPXYTlH2msDBpTMSzxm3MELXQf3yLoF84AVdTUlyrbf8ULC-wJX9o1EvKwzdZwi9k0eFgRpvY4InM,LtqZN4ll2JGx1oeIPW-5WBX6c3G_yCFFfl6IJnuIKx4

Vrstniško nasilje je vedno bilo prisotno med mladimi, je in bo. A vendarle ga lahko vsaj nekaj preprečimo. Predvsem pa smo do problematike lahko še bolj odprti, se nanjo odzovemo. Čaka nas še veliko dela. Predvsem se naučiti slišati drug drugega. Si zaupati in sodelovati, pa ne le znotraj šolskih zidov.
Kulturni dan je, vsaj meni osebno, pokazal, da smo na dobri poti. Da hočemo, zmoremo in znamo.

Ingrid Klemenčič
Povezava do fotogalerij