Select Page

Bili smo žiranti na mednarodnem filmskem festivalu!

 

V nedeljo, 6. maja, se je dvanajst naših učencev od šestega do devetega razreda v okviru programa za nadarjene učence udeležilo zanimivega filmskega dogodka v Izoli.

 

Zavod za razvijanje filmske kulture, ki organizira festival Kino Otok v Izoli, v okviru svojega programa izvaja tudi nekatere delavnice za otroke in najstnike. Od tu tudi dan, ki smo se ga udeležili z učenci naše šole. Za en dan so namreč učenci postali del mednarodne žirije otrok, ki podeljuje nagrado za najboljši mladinski evropski film.

Kaj je to za naše učence sploh pomenilo? V kinodvorani Art kina Odeon v Izoli so si s sovrstniki iz cele Slovenije ogledali tri filme, se o njih pogovorili ter na koncu glasovali za tistega, ki se jim je zdel najboljši.

Filmi so bili raznoliki: Dekle na begu, švicarsko-italijanski film, govori o deklici, ki se je odločila, da bo šla na potep po Rimu in se znajde v zabavni avanturi pri rimskih ciganih, dokumentarni film Revolucija lesenih konjičkov predstavi zanimiv »šport« – jahanje lesenih konjičkov, ki je prišel s Finske, ter francoski film Wallay o problematičnem o dečku, ki ga oče pošlje na počitnice v Burkino Faso, tam pa je fant prisiljen ostati, dokler se korenito ne spremeni.

Istočasno so iste tri filme gledali najstniki v 37 evropskih državah in smo jih v Izoli lahko spremljali preko spletnih kamer.

Po ogledu filmov je prišlo na vrsto glasovanje. Čeprav smo se v Izoli najbolj krohotali ob gledanju filma o lesenih konjičkih (!!!), pa so se mladi slovenski žiranti odločili, da je favorit film Wallay.  Izbrana dva žiranta sta rezultate slovenske žirije sporočila v Nemčijo v Erfurt, kjer je zvečer potekala slavnostna podelitev nagrad. Da je najboljši francoski film, se je odločila tudi večina ostalih mladinskih žirij in Wallay je postal Evropski mladinski film leta 2018.

Organizatorji so poleg filmskih projekcij poskrbeli tudi za malico in kosilo, med daljšim odmorom pa je učencem s Simona Jenka uspelo tudi namočiti noge v morje.

Čeprav je bila nedelja, je bil filmsko obarvan dan na obali prava dogodivščina. Naslednje leto ponavljamo vajo!

 

Andreja Molan, mentorica